סופה של DDR4 מתקרב – סמסונג מפסיקה את הייצור, והמחליפות כבר בדרך

סופה של DDR4 מתקרב – סמסונג מפסיקה את הייצור, והמחליפות כבר בדרך

2 min read

סמסונג סוגרת את הדלת על DDR4 – אך הסיפור עדיין לא נגמר

זיכרון ה־DDR4 ששירת אותנו נאמנה בעשור האחרון, עומד בפני אחד הרגעים הדרמטיים בתולדות החומרה המודרנית. סמסונג – יצרנית השבבים השנייה בגודלה בעולם – הודיעה כי תפסיק את ייצור מודולי ה־DDR4 עד סוף 2025, ובפרט את גרסאות ה־8GB וה־16GB הפופולריות. קו הייצור יפנה מקום לדור הבא: DDR5, LPDDR5 למובייל, ו־HBM עבור מערכות AI.

אבל האם מדובר במוות מוחלט של התקן? לא בטוח בכלל.

הסינים כבר בדרך להשתלטות על שוק ה־DDR4

בעוד שסמסונג ו־SK Hynix נסוגות, יצרניות סיניות כמו CXMT ו־Fujian Jinhua מריחות הזדמנות. הן שואפות להציף את השוק במודולי DDR4 זולים במיוחד – עד 50% פחות ממודולים חדשים של המותגים הגדולים. גם עם סנקציות אמריקאיות, החברות הללו כבר מייצרות מאות אלפי פרוסות סיליקון מדי חודש, עם יעד שאפתני ל־2026.

המעבר ל־DDR5 ואיום המחירים

המהלך של סמסונג מוסבר רשמית כצורך "לפנות מקום לייצור עתידי", אך האמת המרה ברורה יותר – רווחיות ה־DDR4 פשוט קרסה. במקביל, יצרניות OEM מדווחות על עלייה של כ־10% במחירים בעקבות צמצום המלאים. חלקן אף החלו לאגור מודולים ישנים, במיוחד של סמסונג, מתוך הבנה שהזיכרונות האיכותיים יהפכו נדירים – ואולי מבוקשים.

שוק הזיכרון נכנס למצב ביניים מבלבל

בפועל, מי שבונה היום מחשב חדש נדרש לבחור בין שתי אפשרויות לא פשוטות:

- לעבור ל־DDR5 – עם ביצועים טובים יותר, אך מחיר גבוה בהרבה.

- לרדוף אחרי מודולי DDR4 אחרונים מהמותגים המובילים – לפני שהמלאי נעלם לגמרי.

בעוד יצרניות טאיוואניות כמו Winbond זוכות לרוח גבית מהמכסים על מוצרים סיניים, אי־הוודאות הפוליטית בארה"ב – במיוחד לאחר מדיניות טראמפ – עשויה לשנות את כללי המשחק שוב.

האם ה־DDR4 תהפוך לפריט אספנות?

ייתכן שכן. ברגע שייצור רשמי של סמסונג ייפסק, ומחירי ה־DDR5 ירדו לאט־לאט, נראה את ה־DDR4 נשארת בעיקר אצל משדרגים, בוני מחשבים תקציביים, ואספנים. אם אי פעם חשבתם שהמחשב הישן שלכם כבר לא שווה כלום – ייתכן שתופתעו בעוד כמה שנים.