תוכנת האנטי-וירוס הרוסית קאספרסקי נעלמה ללא התרעה ממחשבי המשתמשים האמריקאים והוחלפה אוטומטית ב-UltraAV, מוצר של חברת Pango Group האמריקאית.
המעבר הכפוי הזה הפתיע לקוחות רבים, וגרם לחוסר הבנה ודאגה ברשתות החברתיות. חלקם אף חששו שמדובר בהתקפה של תוכנה זדונית כשהבחינו בתוכנה החדשה על שולחן העבודה שלהם: "התעוררתי וראיתי את מערכת האנטי-וירוס החדשה הזאת על שולחן העבודה שלי וניסיתי לפתוח את קאספרסקי, אבל היא נעלמה. הייתי חייב לחפש מה קרה, כי ממש חשבתי שיש לי וירוס שגרם להסרת קאספרסקי בצורה כלשהי", כתב משתמש ברשת החברתית Reddit.
איסור רשמי
המצב הזה נובע מהאיסור שהוטל בחודש יוני על ידי הממשל האמריקאי על מוצרי קאספרסקי, אשר נחשבו קרובים מדי לשלטון הרוסי. החברה הודיעה אז על פרישתה ההדרגתית מהשוק האמריקאי – מהלך שהיה אמור להיכנס לתוקף ב-29 בספטמבר 2024. כך היא מפנה את מקומה לשחקנים מקומיים כמו נורטון, אוואסט, וגם לאירופאית ביטדפנדר, המונה יותר מ-400 מיליון לקוחות ברחבי העולם. כדי לנהל את היציאה הזו, קאספרסקי סיכמה על הסכם עם Pango Group לרכישת בסיס הלקוחות האמריקאי שלה. פנגו מפתחת את תוכנת האנטי-וירוס UltraAV וכן את שירותי ה-VPN UltraVPN, Betternet ו-Hotspot Shield.
למרות שקאספרסקי שלחה מייל למשתמשים והבטיחה להם "הגנה אמינה בסייבר" עם UltraAV, לא היה כל סימן לכך שצפויה עדכון אוטומטי ללא התרעה מוקדמת. המעבר כלל גם את שירותי ה-VPN, כאשר הלקוחות עברו אוטומטית מ-Kaspersky VPN ל-UltraVPN מבלי שנתבקש אישורם המפורש.
עוד בעיה הייתה הסרת UltraAV, שהתבררה כמסובכת במיוחד עבור המשתמשים החדשים של השירות, שלא יכלו להשתמש בשיטה המסורתית להסרת התוכנה בכמה קליקים. בתגובה לביקורת, קאספרסקי טענה כי העדכון נועד למנוע "פרצת הגנה" במהלך הפרישה מהשוק האמריקאי. מצד שני, Pango Group הצהירה ב-FAQ שלה כי הודיעה לכל הלקוחות המשתמשים ב-Windows כבר ב-5 בספטמבר דרך ערוצים שונים.
במדינות רבות אחרות בעולם, קאספרסקי עדיין מותרת לשימוש, למרות שהרשויות המקומיות הביעו ספקות בזמן פרוץ המלחמה באוקראינה. בגרמניה, לעומת זאת, המפתחת הרוסית כבר אינה רצויה.
- קאספרסקי עדיין מותרת במדינות רבות בעולם, למרות חששות שעלו בזמן המלחמה באוקראינה.
- בגרמניה, תוכנות האבטחה של קאספרסקי אינן רצויות יותר בשוק המקומי.